Oldalak

2018. október 31., szerda

A My Hero Academia és az Attack on Titan is élőszereplős feldolgozást kap Hollywoodból

2018-ra eljutottunk odáig, hogy a sok-sok éven át lesajnált, rétegdolognak, mi több: furcsának, nem normálisnak vagy épp perverznek tartott animék egyre jobban meghódítják a világot. Na persze nem Magyarországot, mert nálunk az elcseszett múltunk (ORTT, az Animax tönkretétele) miatt még mindig csak mutatóban vannak animék a tévében, helyettük inkább egyre-másra kapjuk az új évadokat az X-Faktorból, a Survivorból és a ValóVilágból, ha épp nem az Éjjel-Nappal Budapest és a legújabb török sorozatok fantasztikusan izgalmas kalandjaival "szórakoztatják" a jónépet, vagy épp nem a nyugdíjasokra építő Jocky TV hírével borzolják a kedélyeket, még inkább eltaszítva a fiatalokat a tévétől. Az Egyesült Államokban viszont a remek üzleti érzékkel rendelkező emberek felismerték, hogy a japánok csak tudhatnak valamit. Egyrészt az USA-ban most már elég komoly animevetítés van a tévében (az Adult Swim csatorna szombatról vasárnapra virradó animeblokkját érdemes tanulmányozni), másrészt a Crunchyroll, a Netflix, az Amazon, a Hulu, a Funimation és más legális streamszolgáltatók is folyamatosan, naprakészen elviszik nekik az animéket akár angol felirattal, akár angol szinkronnal. Harmadrészt pedig úgy látják, hogy megéri élőszereplős filmekként is feldolgozni a mostanság legnépszerűbb animéket. 2018 októberében két ilyen hírről is beszámolt a sajtó.


Október 25-én jött a hír, hogy a Legendary Entertainment bejelentette: egy élőszereplős filmet készítenek, ami Kōhei Horikoshi sikeres mangáján, a My Hero Academia című művön alapul. A produkciót Alex Garcia, Jay Ashenfelter és Ryōsuke Yoritomi irányítják majd. Az első a Godzilla című filmről, a második a Tűzgyűrű: Lázadásról ismert, a harmadik pedig a Shueisha kiadó felelős szerkesztője, aki a My Hero Academia kapcsán működik közre. További részleteket egyelőre nem tudni. Horikoshi 2014 júliusában kezdte el a mangáját a Weekly Shonen Jump magazinban. A Shueisha kiadó azóta 20 kötetet jelentetett meg belőle Japánban. 2016 áprilisában animét is készített belőle a BONES nevű animációs stúdió. 2017-ben érkezett a második, 2018-ban pedig a harmadik évada. A negyedik évadán jelenleg is dolgoznak. A sorozat első évada azóta német szinkronnal is megjelent, de magyarra persze "elfelejtették" leszinkronizálni, hiszen nekünk a Szulejmán és a Feriha sokkal fontosabb.

A másik hír október 30-án érkezett. A Variety nevű amerikai sajtóorgánum írt arról, hogy a Warner Bros. és a Kodansha nevű japán cég megállapodást kötöttek arról, hogy Hajime Isayama mangájából, az Attack on Titanból is élőszereplős filmet készítenek. A rendezője Andy Muschietti lesz, aki az AZ című filmről ismert. Producerként David Heyman, Masi Oka és Barbara Muschietti működnek közre. További részleteket és a bemutató időpontját egyelőre nem tudni. Hajime Isayama mangája 2009 óta jelenik meg a japán Bessatsu Shōnen magazinban. A Kodansha eddig 26 kötetet adott ki belőle. 2013 áprilisában a manga mellé elkészült az animeadaptáció is a Wit stúdió jóvoltából, 2017-ben pedig megérkezett a második évada. 2018 nyarán indult el a harmadik szezonja, ami jelenleg szünetel és 2019 áprilisában folytatódik. Ezt az animét is elkezdték leszinkronizálni németre, sőt a tévében is vetítették, miközben mi nézhettük az Elif – A szeretet útjánt és a Betty, a csúnya lányt. Ugye milyen jó nekünk? Egyszer majd talán nálunk is rájönnek, hogy az animéket talán nem kellett volna évekkel ezelőtt lehúzniuk a vécén...

Forrás: Anime2You

1 megjegyzés: