Oldalak

2018. március 4., vasárnap

Egyelőre nem túl sikeres a Sword Art Online Németországban

Idén január közepén derült ki, hogy február végétől a német ProSieben csatorna első alkalommal animét fog vetíteni késő este. Ez azért volt fontos lépés, mert a ProSieben MAXX nevű kistestvére 2013 ősze óta folyamatosan vetít animét, méghozzá remek nézettség mellett. Jelenleg olyan sorozatokat adnak ott a rajongók legnagyobb örömére, mint a Naruto Shippuden, a Conan, a detektív, a Yu-Gi-Oh! ARC-V, a Dragon Ball Z Kai, a Sámán király, a One Piece, péntekenként a Code Geass, a Triage X és az Attack on Titan is látható, hamarosan pedig az Inuyasha is visszatér hozzájuk. Ez elég tetemes és színvonalas mennyiség, nagy részük Magyarországra sajnos el sem jutott, épp ezért nem volt meglepő, hogy a "nagy testvér" is megpróbálkozik egy anime sugárzásával. A Sword Art Online-ra esett a választásuk, a nézettségi eredmények viszont eddig csalódást okoztak...


Többek között azért is szeretek azzal foglalkozni, hogy a környékünkön milyen animéket vetítenek, mert egyrészt így látom, hogy máshol "mire van igény", másrészt igazolni tudom, hogy egyáltalán nem akkora faszság elvárni a magyar médiától is, hogy a sok török átok mellett adjanak animéket is a tévében, harmadrészt pedig látom azt is, hogy odakint mennyire becsülik vagy nem becsülik meg a rajongók azt, amit kapnak. A Sword Art Online sem jutott el hozzánk, maximum álmodozhatunk arról, hogy egyszer valamelyik csatorna leszinkronizáltatja és levetíti. Eközben a németek megkapták, de az látható, hogy nem igazán értékelik ezt a gesztust. Ez pedig valahol bosszantó.


2018. február 27-én, kedden mutatta be a ProSieben a SAO első két részét. A sorozat még 2013 őszén az Animax nevű csatornán volt látható, csakhogy az akkoriban úgynevezett Pay-TV volt, vagyis fizetős csatorna, a ProSieben pedig Free-TV, vagyis szabadon fogható csatorna. Épp ezért jóval több nézőt érhet el az, ami Free-TV-re kerül. Tekintve, hogy a ProSieben MAXX "kicsi", a ProSieben pedig "nagy", így a kettőtől teljesen más nézettségi eredmény várható el, egészen más követelményeknek kell megfelelni. Ami az egyiken brutális sikernek számítana, a másikon lehet bukás is. Itt most éppen ez történt.


Február 27-én 22:15-től két Family Guy-epizódot vetítettek. Az első 830 ezer nézőt érdekelt, ami 8,4%-os közönségarányt jelentett a 14-49 évesek körében, a második pedig 680 ezer nézőt vonzott 9,4% mellett.
Aztán eljött a 23:05 és a SAO első része. Az előzetes adatok szerint a nézettség lezuhant 430 ezerre (6,4%), a második epizód pedig még rosszabbul teljesített: 310 ezer néző és 5,7%. Ezek azért rossz eredmények, mert a csatornaátlag jelenleg 8,6%, amit egyik rész sem ért el. Vagyis hiába tűnik remeknek az össznézőszám, a közönségarány átlag alatti volt. Aztán ma, március 4-én jött a hír, hogy az előzetes adatokat némileg korrigálták, így a valós nézettség 500 ezer (7,5%) és 380 ezer (6,9%) lett. Bár a végleges nézőszám növekedett, de a csatornaátlagot így sem érte el egyik rész sem.


Ha pedig azt hinnénk, hogy a helyzet ennél már nem lehet rosszabb, akkor kiderül, hogy lehet. Tegnap, március 3-án, szombaton a ProSieben megismételte a két epizódot, csakhogy 13:30-tól. Ez eleve gyengébb időpont (még hétvégén is), így az lett volna a csoda, ha jól teljesít Kirito. 3,5% és 3,3% lett a közönségarány a célközönség körében, a nézőszám pedig 210 ezer volt mindkét rész esetében. Katasztrófa. Az átlagtól ez olyan messze van, mint mi attól, hogy ússzunk a szinkronos animékben (oké, a Dragon Ball Super jön hozzánk is). Talán a jövő héten jobban teljesít a sorozat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése