Oldalak

2018. július 16., hétfő

Ilyen lenne az Inuyasha 114. része magyar szinkronnal?

2008. szeptember 21. Egy átlagos vasárnap volt az éppen akkortájt kirobbanó gazdasági válság elején. Ez a nap azonban megpecsételte egy sorozat, pontosabban egy anime hazai sorsát. Az RTL Klub a 113. rész levetítése után félbehagyta az Inuyasha című animét. Ennek legfőbb oka az volt, hogy az akkor még javában létező ORTT nevű médiahatóság számos alkalommal megbüntette a csatornát az anime miatt, pontosabban azért, mert nem a megfelelő időpontban, nem a megfelelő korhatár-besorolással vetítette. Magyarán 21 óra után kellett volna 16-os korhatárkarikával, ehelyett azonban az RTL Klub egyszerű rajzfilmnek/mesének kezelte, és nem ismerte fel, hogy ennek semmi keresnivalója sincs vasárnap délelőttönként. Helyette azt a megoldást alkalmazták, hogy cenzúrázták, megvágták az egyes részeket, így próbálva meg finomítani rajtuk, de az ORTT-t ez nem érdekelte. Az RTL Klub nem feszegette tovább a vetítést, inkább lemondott róla, a további részek pedig archívumba kerültek. Most azonban egy rajongó megpróbálta megalkotni a 114. részt magyar szinkronnal.


Az Inuyasha hazai történetéről először 2013 őszén írtam az akkor még Rajzfilmövezet néven futó blogon, majd 2014. július 25-én is írtam az anime hazai bemutatásának tizedik évfordulója miatt. 2017. július 25-én már ezen a blogon írtam a 13. évforduló miatt. Épp ezért most a korábban leírtakat nem ismétlem meg részletesen. Elég annyit tudni, hogy az összesen 193 részes anime nálunk 113 rész után félbemaradt és a mai napig sem sikerült megmenteni. 80 részt egyelőre még nem láthattunk és hallhattunk magyarul. Az ORTT a Fidesz 2010-es kétharmados győzelme után rövid időn belül megszűnt (pontosabban NMHH lett belőle), a mostani médiatörvény pedig már eléggé más, mint a korai. Ennek legszembetűnőbb jelensége, hogy a magyar médiahatóság alá tartozó csatornák nincsenek egyfolytában elsötétítve, ahogy az 2010 előtt szokás volt. Az Inuyasha miatt is sötétbe borult az RTL Klub, így érthető, ha ők hallani sem akarnak róla. Ettől még más csatorna megmenthette volna ennyi év elteltével. Amikor még létezett az Animax, akkor az a csatorna azért nem juthatott túl a 104. részen, mert az exkluzív jogok az RTL-nél voltak, ők viszont a fent leírtak fényében ezzel nem kívántak élni. A vetítési jogok azóta lejártak. Így a rajongók két szék közt a pad alá estek.


A 105-113. részek csak az RTL Klubon kerültek képernyőre, de vágott formában. A 114. rész viszont már egyáltalán nem került képernyőre. Épp ezért lehet érdekes, hogy milyen is lenne ez az epizód magyarul. 2018. július 16-án a Noro Annuš nevű YouTube-felhasználó feltöltötte az általa összeszerkesztett epizód részletét. A bő 6 perces videón érződik, hogy volt vele munka és vágni is kellett, amíg hellyel-közzel megszületett a végeredmény, de mindenképpen érdekes kis kuriózum. Remélem, hogy nem törlik a videót.


A történet a 113. résszel ott maradt félbe Magyarországon, hogy Inuyasha és társai a Hakurei-hegyen voltak, itt azonban kialakult egy akadály, amin szellem/démon nem hatolhat át. Így Miroku és Sango elindult, hogy megkeressék Narakut, miközben Inuyasha, Kagome, Shippo és Kirara ott maradt. A 114. rész arról szól, hogy Kogát Renkotsu és Ginkotsu megtámadják. Koga lábai végül súlyosan megsérülnek. Ebből a magányos harcból láthattok fent egy kis részletet.
Ne feledjétek, hogy az Inuyasha nálunk szerencsésebb országokban jelenleg is képernyőn van! A német/osztrák ProSieben MAXX csatornán ezen a héten a sorozat 83-87. részeit vetítik hétköznap délutánonként 16:40-től.

A német/osztrák ProSieben MAXX csatorna délutáni animeblokkja 2018. július 16-20. között

Chilében pedig az ETC csatorna júliusban és augusztusban továbbra is vetíti az Inuyashat.




2018 tehát valóban az Inuyasha éve. Most már csak azt kellene elérni, hogy hozzánk is térjen vissza és tisztességgel vetítsék le a teljes sorozatot valamelyik csatornán. Akkor kiderülne, hogy valójában hogyan is nézne ki a 114. rész magyar szinkronnal.

2 megjegyzés:

  1. Kedves szerkesztők, azóta eltelt még két év, most már tudjuk, hogy jön a sorozat új folytatása a következő generációval, nem lehetne a Netflixnek eladni vajon a jogokat? Hiszen manapság a sorozatozás jövőjét mindenki ott képzeli el, hátha ilyen formán megmenthető lenne az Inuyasha. Sajnos ez nem tv-be való (olyan értelemben, hogy az a generáció amelyik meg igazán szerette már nem tud reggel és éjjel a tv előtt kuksolni és várni a részeket, én pl. nem is nézek tv-t azóta), így a Netflixben látom az Inuyasha utolsó mentőövét. Ha nem is készül szinkron a Final Act-hez és a további új sorozathoz, legalább az alapsorozat részeit szeretném, ha látnánk valaha magyarul, ha már kész vannak!! Nem fair, hogy így alakult egy anime klasszikus sorsa a nemtörődömség, a hozza nem értés és a kapkodás miatt. Ui.: legalább a DVD-ket megkaptuk ettől a “retek” csatornától...(már amennyit ugyebár...)

    VálaszTörlés
  2. Kedves szerkesztők, azóta eltelt még két év, most már tudjuk, hogy jön a sorozat új folytatása a következő generációval, nem lehetne a Netflixnek eladni vajon a jogokat? Hiszen manapság a sorozatozás jövőjét mindenki ott képzeli el, hátha ilyen formán megmenthető lenne az Inuyasha. Sajnos ez nem tv-be való (olyan értelemben, hogy az a generáció amelyik meg igazán szerette már nem tud reggel és éjjel a tv előtt kuksolni és várni a részeket, én pl. nem is nézek tv-t azóta), így a Netflixben látom az Inuyasha utolsó mentőövét. Ha nem is készül szinkron a Final Act-hez és a további új sorozathoz, legalább az alapsorozat részeit szeretném, ha látnánk valaha magyarul, ha már kész vannak!! Nem fair, hogy így alakult egy anime klasszikus sorsa a nemtörődömség, a hozza nem értés és a kapkodás miatt. Ui.: legalább a DVD-ket megkaptuk ettől a “retek” csatornától...(már amennyit ugyebár...)

    VálaszTörlés