Oldalak

2018. július 12., csütörtök

7 tény az animék világáról

Animék. Szeretjük, imádjuk, nézzük és rajongunk értük. Most tudjunk is meg néhány érdekességet magáról az animék világáról! Ebben segít nekünk az Animológia 2018. július 12-én feltöltött videója.


1. Eredet. Az anime az animation szóból származik. Az első animéről sokáig úgy tartották, hogy 1917-ből származik, azonban nemrégiben találtak egy 1907-es alkotást, egy Katsudou Shashin elnevezésű japán animációs kisfilmet. Kemény 3 másodpercből áll és mindössze 50 piros és fekete festékkel alkotott képkockából áll, mégis ezt jegyzik most a világ legrégebbi animéjeként. Feltételezhetően megrendelésre készült. Ennek ellenére tavaly, 2017-ben ünnepelték az animevilág századik évfordulóját.
2. Animeipar. Rengeteg anime készül, folyamatosan gyártják őket (a magyar tévécsatornák pedig alig vesznek meg közülük néhányat), nem unatkoznak egy percre sem a japánok. Egy szezonban 40-50 új animesorozat jön ki. Az animés iparág a világ animációgyártásának 60%-át teszi ki, ami kissé talán megdöbbentő és hihetetlen.
3. Mennyiség. A szezononkénti 40-50 vagy még több sorozat mellé jönnek az ONA-k, OVA-k, specialok, filmek és mindenféle extra dolog. Ennek eredményeképp heti kb. 40 új sorozatrészt vetítenek le Japánban különféle animés és nem animés csatornákon. Közel száz aktívan tevékenykedő stúdió dobja ezeket piacra a szigetországban.
4. Műfajok. Az animék műfaját tekintve széles a repertoár. Shounen, yuri, yaoi, ecchi, hentai, vígjáték, dráma, akció, kaland, hogy csak néhányat említsünk, plusz ezek elég sűrűn keverednek. A sci-fi műfaja nagyon népszerű, amiben főleg robotos, mechás, fejlett tudományos és posztapokaliptikus világot, metropoliszokat prezentálnak nekünk.
5. Költségek. Egy darab animeepizód elkészítése akár több százezer dollárra is rúghat, ami azt jelenti, hogy egy-egy anime akár milliós tételig is elmehet. Az animátorok, a rendező, a hangmérnök, a szinkronszínészek és még rengeteg más ember dolgozik egy rész elkészítésén. Az animék költségvetésének 10%-át csak a szemek és a bentodobozok megrajzolása teszi ki. Spórolni a könnyen átalakítható jelenetekkel szoktak, ahol csak a hátteret kell cserélni, vagy csak át kell helyezni másik pozícióba a karaktert. Ha plusz büdzsére van szükség, akkor szoktak még a szponzorok szóba kerülni, lásd WcDonald's, Pizza Hut, Dr Pepper, Pepsi.
6. Animátorok. Nehéz sorsuk van, minimálbért keresnek, körülbelül 150 és 250 ezer yen között mozog a fizetésük, ami forintra átszámolva elég csinos summa, de Japánban nem számít olyan soknak.
7. Tiltások. Kínában több mint 50 anime vagy epizód van betiltva az erőszakosnak vagy pornográfnak vélt tartalmak miatt, amik szerintük nincsenek jó hatással a fiatalok fejlődésére. Egy normálisan nevelt, normális körülmények között felnőtt gyerek nem csinál ökörséget. A Kínában betiltott animék között olyanok szerepelnek, mint az Attack on Titan, a Death Note, az Another, az Elfen Lied és még sok más. Dél-Koreában a Hetalia van betiltva, Szaúd-Arábiában a Pokémon, Új-Zélandon a High School DxD, Oroszországban a Fate stay night.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése