Oldalak

2017. április 2., vasárnap

Szófelhő


Szókincs- és memóriafejlesztés:

Ezt a szófelhőt német órán a táplálkozással kapcsolatos témakörnél lehet felhasználni. Egyrészt lehetne bevezetőként, másrészt akár összefoglalóként is alkalmazni. Olyan szavak német megfelelőjét lehetne így megtanulni (névelő nélkül), mint pl. éhség, evés, gyümölcs, zöldség, hús, cukor, zsír, só, hal stb. A színes betűkkel írt szavak segíthetik a jobb berögzülést, de akár játékos formában is lehetne hasznosítani.



Történelemórán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fontosabb személyeinek összegyűjtésére is alkalmas, de bizonyos fogalmak (pl. aradi vértanúk, Batthyány-kormány, kápolnai csata stb.) is szerepelhetnek rajta. Ugyanakkor történelmi forrásszövegeket is fel lehet dolgozni ilyen módon. Például a kiegyezési törvényben rögzített kulcsszavak ábrázolásával a tanulók összefoglalhatják a legfontosabb rendelkezéseket, kompromisszumos megoldásokat.
Természetesen egy szófelhőt motivációs célra is lehet használni a szokásos ábrák, táblázatok, gondolattérképek helyett, hiszen fő a változatosság! Annak csak a kreativitásunk és a fantáziánk lehet akadálya vagy épp elősegítője, hogy milyen mértékben és hogyan alkalmazzuk a szófelhőket az oktatás során (pl. érettségire vagy nyelvvizsgára való felkészítés, kommunikációs készség fejlesztése, a kulcsszavakból összefüggő esszé írása stb.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése