Oldalak

2018. augusztus 18., szombat

Újabb német tévécsatorna kezd el animét vetíteni

Még hogy manapság már senki sem néz tévét! Évek óta folyamatosan azt szajkózzák azok, akik büszkén hirdetik, hogy nincs tévéjük (vagy ha van, akkor is maximum sportot és Spektrumot/National Geographicot/Discoveryt néznek), hogy a tévézés halott, a streamszolgáltatásoké a jövő. Van, aki már tíz éve is temette szerencsétlen tévézést, de csak nem akar kimúlni. És valószínűleg jó ideig még nem is fog. A másik közkeletű vélekedés szerint az animékre nincs igény, azokkal nem lehet sikert elérni a tévében, így teljesen normális dolog, hogy csak a nyugdíjasokat szolgálják ki a sírós-rívós mexikói/dél-amerikai és török szarokkal, esetleg a saját gyártású celebes szennyekkel. Ahogy a tévézés nem halott, úgy az animékre is van ott igény. Ezt idén nálunk a VIASAT6 is bebizonyította a Dragon Ball Super sikerével, de a németeknél már jóval hosszabb ideje igazolást nyert ez a tény. 2013 ősze óta a ProSieben MAXX csatorna szünet nélkül vetít animéket, ma pedig kiderült, hogy egy másik, az ottani RTL-hez tartozó csatorna is megpróbálkozik egy népszerű és ismert animével. Nyilván nem azért, mert semekkora igény se lenne rá...


A korábban RTL Nitro, ma már NITRO néven ismert német tévécsatorna bejelentette, hogy megszerezte az Overlord című anime vetítési jogait és ha már így történt, akkor országos tévépremierként be is mutatja. Erre szeptember 11-én 23:55-től kerül sor, rögtön az első négy epizóddal. Onnantól fogva keddenként négy részt vetítenek majd. Az anime első évadát a KSM Anime nevű cég szinkronizáltatta le németre és adta ki DVD-n és Blu-rayen. A második évadát jövőre adják ki. Itt a hivatalos német nyelvű ajánlója:


A kezdési időpontja nem a legjobb, viszont az jól látható, hogy a nagy tévétársaságok rájöttek, hogy a kábelcsatornáikon (vagy ahogy ők mondják: Spartensender/Nischensender) érdemes megpróbálkozni egy-egy animével is. Pontosabban fogalmazva arra jöttek rá, hogy a nagy csatornák nézettsége csökken, ezért inkább kreálnak egy rakás saját kábelcsatornát, ahol különféle célközönségek (réteg)igényét is ki tudják elégíteni. Noha kvázi saját magukat kannibalizálják a nagy csatornák, de a nézettség így mégiscsak házon belül marad. Ez a folyamat Magyarországon is elindult, gondoljunk csak arra, hogy a TV2 Csoport 2016 óta folyamatosan növeli a kábelcsatornáinak számát. Így aki nem kíváncsi mondjuk a TV2-re, de a SuperTV2/FEM3/Mozi+/Spíler/Izaura TV/Humor+ stb. mégis ad olyan műsort, ami érdekli, az jól jár, ahogy a TV2 Csoport is. Mindegy, hogy melyik csatornájukat nézik, csak őket nézzék. A baj csak az, hogy nálunk az animék felé még mindig nem igazán nyitottak, szemben a németekkel, de reméljük, hogy a jövőben ez a helyzet is változni fog. A NITRO egyébként korábban is megpróbálkozott egy-egy Japánhoz köthető műsorral (Marvel Anime: Iron Man, Captain Future, Takeshi’s Castle, Appleseed Alpha, Dragon Ball Evolúció), de egyik sem volt akkora dobás, mint az Overlord.

Forrás: Anime2You, MAnime.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése