Oldalak

2018. november 16., péntek

Bulgáriában a közszolgálati televízió vetíti az Inuyashat

Ennél lejjebb már tényleg nem nagyon van, legalábbis a magyar médiát tekintve. Arról elég sokat írtam már, hogy 2018 azért is az Inuyasha éve, mert Ausztriában és Németországban idén megmentették a teljes animét, ahogy arról is beszámoltam, hogy a chilei ETC csatorna műsorán is látható a sorozat. Az Ano Blog viszont november 15-én felfedezte, hogy jelenleg Bulgáriában is képernyőre kerül az Inuyasha, ráadásul az ottani közszolgálati televízió egyes csatornáján.


A Bulgarian National Television (BNT) 1959 óta létezik Bulgáriában. Ennek egyes számú csatornája a BNT 1. Valamiért úgy gondolták, hogy érdemes lehet 2018-ban ott is képernyőre tűzni az Inuyashat. Ez egy nagyszerű gondolat volt, mindössze az az egy szépséghibája van a dolognak, hogy szombatonként és vasárnaponként vetítik reggel 06:55-től az ott Инуяша címen ismert animét. 2018. november 17-én így néz ki majd a műsoruk:


Két nagy probléma van ezzel. Egyrészt a többség ilyen korán nem tévézik, még hétvégén sem, maximum a gyerekek. Másrészt ez a sorozat nem ilyen időpontra való. Nem csak azért, mert méltatlan, ennél többet érdemelne, hanem azért is, mert emlékezzünk: nálunk annak idején pont az volt a ma már nem létező ORTT legfőbb kifogása az Inuyasha ellen, hogy nem megfelelő időpontban és nem megfelelő korhatár-besorolás mellett vetítette az RTL Klub. Emiatt több alkalommal is megbüntette a csatornát, míg az RTL végül 2008 őszén 113 rész után félbehagyta a vetítést. Őszintén szólva nem tudom, hogy Bulgáriában milyen a médiatörvény, vágatlanul adásba kerülhet-e ilyen időpontban, de mindegy. Önmagában az a tény is elszomorító, hogy egy elvileg tőlünk fejletlenebb országban is van annyi esze az ezért felelős embernek, hogy ez az anime nem csak egy múltbeli, régi, lejárt lemez, miközben nálunk a tévétársaságok többsége továbbra is úgy irtózik az animéktől, mint a pestistől. Ebben az irtózásban a mi közszolgálatinak még véletlenül sem nevezhető MTVA nevű gittegyletünk is élen jár. A magyar "közmédiának" van ugyan animációs csatornája, méghozzá az M2, de ott még ilyen előnytelen időpontban sem adnak animét. Helyette kiszúrják a szemünket olyan remekművekkel, mint az Eperke és barátai, a Teletabik, a Kemy, a felfedező és az Umizoomi csapat. Erre még azt mondom, hogy oké. Azonban este 20:15-től a csatorna átalakul, a helyét pár órára átveszi a Petőfi TV, amit elvileg a fiatal felnőtteknek szánnak. Ehhez képest a műsorkínálata elég gyér, nem túl nézővonzó. Ha valahová, ide pont beillene egy komolyabb anime is. Akár az Inuyasha is. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy általában az anime nem közszolgálati, hanem kereskedelmi tévés műfaj. A német ProSieben MAXX is kereskedelmi tévé, ahogy az RTL Klub is. Ennek ellenére most már elmondható, hogy van olyan ország, ahol a közmédia sem zárkózik el ettől. Még ha nem is a legjobb időpontban. Nem mellesleg: az MTVA 2019-ben 92 milliárd 682 millió forintból gazdálkodhat. Tehát bőven tudnának olyan tartalmakat venni, amire valaki kíváncsi is, mert a jelenlegi kínálatuk nagy része a kutyát sem érdekli.
A képen az Ano Blog bejelentése olvasható. Szép találat! Egyébként a sorozat összesen 193 részes, de ezen most ne akadjunk fenn.


Ezen a képen pedig az látható, hogy Chilében a szintén nem közszolgálati ETC még 2018 októberében is vetítette az Inuyashat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése