Oldalak

2018. június 20., szerda

12 évet kellett rá várniuk, de a németek ezt is megkapják: idén új részekkel folytatódik náluk a Conan, a detektív

A németek mindent megkapnak. Mindent IS. Bizonyára elég sok olyan szerencsés ország van a világon, ahol az animerajongók és az animék elég jól állnak hivatalosan, de az, amit a német piac képes felmutatni az elmúlt években, önmagáért beszél. 2006 óta a német animerajongók egyik legnagyobb kívánsága, folytonos vágya, küzdelme az volt, hogy valamelyik tévécsatorna vagy kiadó folytassa a Conan, a detektív című sorozat németre szinkronizálását. A 12 év alatt rengeteg ismétlés, ezzel együtt reménykedés, majd keserű csalódás érte őket. Egy azonban biztos: sosem adták fel, sosem tettek le arról, hogy egy nap megmenekül náluk ez az anime. A várakozás 12 év után végre meghozta a gyümölcsét: a ProSieben MAXX csatorna ősztől vadonatúj német szinkronos részekkel lepi meg a nézőit!


A Conan, a detektív Magyarországon akkorát bukott, mint a ház. Ez azon kevés animék közé tartozik, ami nem azért maradt félbe, mert az ORTT ellehetetlenítette a sok büntetés miatt, hanem tényleges nézettségi okok miatt. Az Animax a sorozatból mindössze 52 részt vetített le. Nálunk jóformán semmilyen kultusza sem alakult ki, nem esik abba a kategóriába, mint mondjuk az Inuyasha, a Yu-Gi-Oh! Duel Monsters, a Pokémon, esetleg a Bleach, amit ennyi év elteltével is meg akarunk menteni. Nyilván voltak és vannak, akik szeretik, de olyan sok vizet nálunk nem zavar(t). Németországban a helyzet pont fordítva van. Olyan kultuszt és rajongást ért el ez az anime, ami szinte csak a japánokra jellemző. Ne feledjük, hogy a Conan, a detektív a mai napig is új részekkel jelentkezik Japánban! 1996. január 8. óta vetítik, idestova több mint 900 részből áll (2018. június 23-án érkezik a 905. része). Ez baromi sok epizód, még akkor is rohadt nehéz lenne ennyi részt bepótolni nálunk, ha egyáltalán lenne rá igény. De nem nagyon van.


A bő 900 részhez képest a németek is nagyon rosszul állnak. A legutolsó új részt 2006. július 3-án vetítette le náluk az RTL2. Ez a 333. epizód volt. Azóta ezt a 333-at ismételték orrba-szájba. Jelenleg épp a ProSieben MAXX ismétli (vagyis az a csatorna, ami elhozta az ottani nézőknek pl. a Fairy Tailt is). Emellett a sorozathoz készült első 20 filmet is levetítették. A rajongók titkon remélt vágyát, mármint az új részeket viszont 2018 októberétől megvalósítja ez a csatorna. Az új részek szinkronizálása 2018. április 16-án kezdődött meg, de a mai nap vált a bejelentés hivatalossá. Az aláírt szerződés szerint 102 új részhez készül német szinkron. A szövegkönyv és a szinkronrendezés Karin Lehmann feladata, a szinkron pedig a berlini Oxygen Sound Studios-ban készül.


12 év rengeteg idő. Nálunk idén szeptemberben lesz 10 éve, hogy az RTL Klub félbehagyta az Inuyashat. Azt az Inuyashat, ami majdnem 13 év után idén folytatódik új német szinkronos részekkel. Persze ez nem egyedi eset, hiszen a Dragon Ball Z-vel is ez történt: az RTL Klub 1999-ben félbehagyta az ORTT miatt, a VIASAT6 viszont 2012. szeptember 1. óta gyakorlatilag folyamatosan vetíti. Ott is 13 évet kellett várnunk arra, hogy egyáltalán újra képernyőre kerülhessen a sorozat. De megtörtént. Ez és a legújabb német hír is azt bizonyítja, hogy nincs lehetetlen. Bármi, bármikor, bárhol megtörténhet. Még akkor is, ha a várakozás egy örökkévalóságnak tűnik. Egy éve azt sem gondoltuk volna, hogy nálunk még lesz valaha új szinkronos anime. Most meg itt volt/van a Yu-Gi-Oh! 5D's, a Yu-Gi-Oh! Zexal és persze a Dragon Ball Super. Ki tudja, talán hamarosan más is lesz/visszatér. A reményt (ahogy mást sem) soha nem szabad feladni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése