Oldalak

2018. június 26., kedd

Továbbra is nagy siker a Dragon Ball Super a VIASAT6-on

Rég írtam már a Dragon Ball Super hazai nézettségi teljesítményéről, aminek egyrészt az az oka, hogy nem mindig van publikus adat (és sajnos nem vagyok akkora tényező, hogy minden belsős infót az orromra kössenek), másrészt nem is volt túl lényeges erről írni, hiszen a VIASAT6 folyamatosan, szünet nélkül vetítette eddig a sorozatot. Most viszont eljött az ideje, hogy kicsit ismét ránézzek a csatorna és Son Goku teljesítményére.


Az elemzésben a 2018-as év 23-25. hetét vettem górcső alá. A 23. héten (június 4-10. között) nem a Dragon Ball Super volt a csatorna legnézettebb műsora, hanem a június 9-én 21:00-tól vetített Golyóálló című amerikai akciófilm. Erre a 18-49 évesek közül a Nielsen Közönségmérés adatai szerint 40 764-en voltak kíváncsiak. A csatorna második legnézettebb műsora a szintén június 9-én vetített Két pasi - meg egy kicsi egyik epizódja volt a maga 25 352 nézőjével. A film 3%-os, a sorozat 2%-os közönségarányt ért el a vizsgált célcsoportban.


A 24. héten (június 11-17. között) végre azt láthatjuk a táblázatban, amit látni akarunk. A VIASAT6 legnézettebb műsora a Dragon Ball Super lett, ami a 18-49 évesek körében 25 064 nézőt érdekelt június 14-én 16:11 és 16:40 között. Vagyis kb. annyit, mint az előző héten a Két pasi - meg egy kicsi. Ez azért fontos, mert így nincs nagy kilengés a csatorna egyes műsorainak teljesítménye között. A nézőszám egyébként nem sokkal maradt el a Humor+-on vetített A Simpson család eredményétől. Az anime 3,8%-os közönségarányt hozott, ami bizony délután nem rossz.


A 25. héten (június 18-24. között) a Dragon Ball Superről nem látni konkrét adatot, az azonban mindenkit megnyugtathat, hogy a Két pasi - meg egy kicsi 27 351 nézőt érdekelt a 18-49 évesek körében 2%-os közönségarány mellett. Tehát kb. annyit, mint az előző héten a DBS. Az anime elég jól belőtte a csatorna átlagos teljesítményét a nézőszámot tekintve. A VIASAT6 nem az ország legnézettebb csatornája, de azért tud korrekt eredményeket hozni. Mindez persze csak a programigazgatót érdekli, számunkra az a lényeg, hogy animét is vetítenek. Ugyanakkor aggasztó körülmény, hogy a Yu-Gi-Oh! Zexallal egyszer sem találkoztunk a legnézettebb műsorok között. Igaz, az legalább nézhető a VIASAT Playen is.


A Dragon Ball Super július 10-ig jelentkezik vadonatúj epizóddal, július 11-től a csatorna elkezdi megismételni a legelső részétől kezdve. Ennek oka, hogy egyelőre csak 76 részt lehetett megvenni a japánoktól, azonban ha ilyen marad a nézettsége a továbbiakban is, akkor valószínűleg folytatni fogják a sorozatot is. Ennél viszont sokkal fontosabb kérdés, hogy mi lesz aztán. Milyen következtetést vonnak le abból, hogy a DBS sikeres, a Zexal meg valószínűleg nem annyira? Fognak még animézni? Megmentik nekünk az Inuyashat és/vagy a Bleachet? Esetleg elhoznak egy másik premiert, amire sokan vágynak (Naruto Shippuden, One Piece, Fairy Tail...)? Egyelőre semmit sem tudni, de azért reménykedni talán szabad. Az biztos, hogy végre nem állunk olyan pocsékul animés szempontból, mint az elmúlt években.

Adatok forrása: Nielsen Közönségmérés / RTL Klub

3 megjegyzés:

  1. Tudomásom szerint a Naruto Shippuden és a Fairy Tail vetítési joga az RTL Klubnál van, szóval sajnos esélytelen hogy a DBS után azt kezdenék el vetíteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván erre a 2015-ös cikkre gondolsz (szintén én írtam), de ott eleve kérdőjellel írtam meg. Az RTL Magyarország a mai napig sem mondott ezekről semmit. Se igent, se nemet. A Mediatoon oldalán mindenesetre még mindig szerepel az RTL Klub logója, de azt is írják, hogy csak franciául beszélő országokban érhető el a jog. Szóval passz.
      https://hu.toonsphere.com/2015/09/rtl-klub-fairy-tail-anime-naruto/

      Törlés
  2. Azt nem hinném hogy a Yu Gi Oh Zexalnak olyan rossz lenne a nézettsége. Az egyik legjobb sorozat.

    VálaszTörlés