Oldalak

2017. július 20., csütörtök

A One Piece története Németországban

A One Piece a jelenkor egyik legnépszerűbb animéje. Japánban 1999. október 20-án mutatták be. Jelenleg 797 részből áll, de 2017. augusztus 6-án már eléri a 800-at is. Közel 18 éve az animerajongók életének a része. Éppen ezért különösen nagy szégyen, hogy Magyarországra ennyi idő alatt sem jutott el, de ez csak a magyar média közönyét és igénytelenségét mutatja. A németek ezzel szemben elég gyorsan lecsaptak rá és a mai napig is óriási sikerrel vetítik a tévében. Ebben a cikkben az ő történetük olvasható el.


2003. április 22-én mutatta be a német RTL II ezt az animét. Minden hétköznap 15:15-kor vetítették, később 15:40-kor is. Először 140 részt mutattak be. 2004-ben a junior nevű fizetős csatorna (úgynevezett Pay-TV) is képernyőre tűzte, az RTL II közben megismételte a már leadott 140 részt. 2005 augusztusától 55 új epizód következett. Egy évvel később a gyereksávban mutatták be a sorozat ötödik évadát további 66 új résszel. Mivel ezt elhibázott módon a gyerekeknek szánták, ezért a cenzúrát is alkalmazták, méghozzá olyan módon, hogy a párbeszédeket lebutították és megmásították (dialógcenzúra). Ez egyébként bevett gyakorlat volt akkoriban az RTL II részéről, például az Inuyasha is megkapta ezt a különleges bánásmódot.


2006 márciusában és áprilisában további új részeket vetített az RTL II. Júliustól a Tele 5 nevű csatorna is képernyőre tűzte a kalózokat. Ez a csatorna 2009-ig szombatonként is vetített animéket. 2008-ban érkeztek meg az utolsó új részek az RTL II-re. Később már 12:00-kor vetítették, amiből világossá vált, hogy ez a csatorna nem igazán becsülte meg ezt a sorozatot. 2009 és 2010 során a Tele 5 lett a One Piece megmentője, hiszen országos tévépremierként mutatta be a 315-400. részeket. 2010-ben amúgy az RTL II végképp kidobta a műsorai közül a One Piecet. Maga az RTL II 2013. április 21. óta egyáltalán nem vetít animéket, szóval az a szép múlt, amire sokan a mai napig is emlékeznek (Pokito, különböző animék), már tényleg csak a múlt. Bár tény, hogy a 2016. május 31-én elindított RTL II YOU nevű online csatornájuk megpróbálkozott az animékkel (köztük a One Piece-szel is, amiből az első alkalomhoz hasonlóan 140 részt adtak le, amit október 18-tól megismételtek, azt is 12:10-kor...), de ez a próbálkozás csúfos bukás lett, így az RTL II YOU 2017. június 30-án meg is szűnt. Élt bő egy évet.


A Tele 5 2011 szeptemberéig vetítette a One Piecet, de csak a korai órákban. Ekkor jött a képbe a VIVA nevű zenecsatorna, ami 2011 szeptemberétől 2013 júniusáig mind a 400 németre szinkronizált epizódot vágatlanul adta. 2012 augusztusától októberéig szombat esténként országos tévépremierként mutatták be a One Piecehez készült filmeket is, sőt még vasárnaponként a főműsoridőt is erre az animére szánták egy ideig. Sokan remélték, hogy a VIVA a sorozatot is folytatja új részekkel, ám erre nem került sor, sőt 2014. február 12-én maga a One Piece is lekerült a csatorna műsoráról.


Szerencsére a ma már elsődlegesen az animékről ismert német csatorna, a ProSieben MAXX is képbe került, ami megmentette a One Piece becsületét. A mai napig minden hétköznap látható náluk ez a sorozat, ráadásul vadonatúj részekkel. 2014 szeptembere és decembere között vetítették országos tévépremierként a 401-456. részeket, óriási siker mellett. 2016 januárja és áprilisa között érkeztek meg a csatorna képernyőjére a 457-517. részek, szintén hatalmas nézettségi siker közepette. 2017. július 10-től pedig elkezdték vetíteni az 518-578. részeket, szintén országos tévépremierként, természetesen német szinkronnal és nagy sikerrel. Ezek nézettségéről ezen a blogon is rendszeresen beszámolok.


Érdekesség, hogy annak idején a Tele 5 már további új részeket is licenszelt (a 401. résztől kezdődően), de a jogtulajdonos Toei Animation akarta átvenni a szinkronizálást, így végül a tévécsatorna inkább nem foglalkozott a folytatás gondolatával. Emiatt négy éves pangás lett, amíg a ProSieben MAXX el nem hozta a csodát.
Ami a One Piece kiadását illeti, ennek is érdekes története van. 2004-ben a Polyband nevű kiadó azt tervezte, hogy megjelenteti a sorozatot DVD-n és VHS-en (tudjátok még egyáltalán, hogy mi az?), csakhogy a vágott RTL II-s változatban. Ebből aztán nem lett semmi. A Polyband soha nem adott ki ebből az animéből semmit. Egészen 2012. január 27-ig kellett várni arra, hogy DVD-n megjelenjen (akkor már a VHS nem volt tényező, ma meg pláne nem az a Blu-ray korában). A KAZÉ nevű kiadó jelentette be, hogy az anime első 195 részét kiadja DVD-n. Mindig 30-38 részt adtak ki egyszerre, azt 6-7 lemezen, német szinkronnal. 2013 végén aztán további One Piece részek kiadásáról döntöttek. 2011-ben és 2012-ben az első 10 film is megjelent DVD-n és az ötödik filmtől kezdve Blu-rayen is. 2014-ben jelent meg a One Piece Z, idén áprilisban pedig a One Piece Gold című film.


A KAZÉ továbbra is elhivatott amellett, hogy a sorozat új részeit is kiadja DVD-n. 2017 októberében jelenik meg a 17. box (doboz, amiben a lemezek vannak) az 518-546. részekkel. Mivel az eladással nincs gond, így igencsak valószínű, hogy további részek is érkeznek majd.
Németország rajongói tehát szerencsések. 2003 óta az életük része ez az igencsak hosszú, ám annál érdekesebb anime, akár a tévére, akár a kiadásokra gondolunk. Eközben mi olyan "csodálatosan" hosszú sorozatokat élvezhetünk magyar szinkronnal, mint például a Szulejmán. Bármennyire is vak vagy szándékos kerékkötő a magyar média, az animék sikerét nem lehet letagadni. Még akkor sem, ha ők ehhez jelenleg nem járulnak hozzá.

A cikk ötletének forrása: MAnime.de

2 megjegyzés:

  1. A Conan a detektívről is csinálsz majd ilyen cikket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megvalósul a német rajongók legnagyobb vágya és a ProSieben MAXX csatorna abból is elhoz nekik országos tévépremier részeket, akkor mindenképpen. Eddig "csak" 333 részhez van német szinkron. Az eddigi utolsó új német szinkronos részt 2006. július 3-án vetítették. Azóta csak állandó ismétlések vannak a sorozatból, aminek a folytatására 11 éve várnak a rajongói. A filmekkel viszont jól állnak, azokat elég becsületesen szinkronizálják és kiadják DVD-n is.

      Törlés